رفتن به محتوای اصلی
x

مهارتهای پژوهشی

بازگشت به صفحه قبل

آشنايي با نکات ضروري در پروپوزال نويسي

آشنايي با نکات ضروري در پروپوزال نويسي

يکي از مراحل اصلي و بسيار مهم در انجام يک پژوهش، نگارش پروپوزال صحيح، دقيق و علمي است. يکسري از نکات وجود دارد که اگر محقق آنها را بدرستي رعايت نمايدمراحل بعدي تحقيق علمي بدرستي و بصورت مشخص ادامه خواهد يافت. در اين آموزش با مهمترين نکات مربوط به پروپوزال نويسي آشنا خواهيد شد.

زمان: 26:15 

آشنایی با مرور همتا ( Peer Review )

آشنایی با مرور همتا ( Peer Review )

مرور همتا يکي از مراحل فرايند تائيد دستنوشته و انتشار آن است. در اين راهنماي آموزشي نکات ضروري و قابل تامل در زمينه داوري دستنوشته، فرايند و مراحل داوري براي داوران مجلات علمي توضيح داده شده است.

 

زمان: 26:01

کنترل کیفیت در سیستم های ثبت بیماری و پیامدهای سلامت

کنترل کیفیت در سیستم های ثبت بیماری و پیامدهای سلامت

سيستمهاي ثبت براي رسيدن به اهداف متنوعي از جمله اهداف علمي، اهداف باليني يا سياستگذاري ايجاد مي شود. نظام ثبت معمولا با اهدافي همچون برآورد يک مشکل، تعيين بروز يا شيوع، بررسي روند بيماري در طول زمان، ارزيابي کيفيت خدمات ارائه شده ، شناسايي گروههاي در معرض خطر و توصيف و برآورد ميزان بقا پايه ريزي مي شود.

زمان: 23:33 

سیستم های رجیستری در سلامت: مفاهیم اولیه

سیستم های رجیستری در سلامت: مفاهیم اولیه

رجيستري هاي يکي از ابزارهاي تبديل داده به دانش و خرد در سازمانها هستند. رجيستري يک نوع سيستم اطلاعات است که بمنظور مديريت اطلاعات سلامت و براي يک هدف از پيش تعيين شده طراحي و ايجاد مي شود. در اين آموزش با اهميت سيستم هاي رجيستري، تعريف مفهوم رجيستري، انواع رجيستري، نکات مهم در ايجاد و توسعه رجيستري و چالش هاي ايجاد و توسعه رجيستري آشنا خواهيد شد.

زمان: 16:45 

انواع مطالعات ( Study Design )

انواع مطالعات ( Study Design )

در مراحل مختلف يک تحقيق علمي، بعد از مشخص شدن موضوع مورد بررسي و تعيين اهداف پژوهش، لازم است محقق تعيين کند که چه نوع مطالعه و با چه ويژگيهايي مي تواند به سوالات پژوهش پاسخ مناسب بدهد. در اين مرحله مطالعه طراحي و مهندسي مي شود. در اين آموزش شما با تقسيم بندي انواع مطالعات آشنا خواهيد شد.

زمان: 17:18

 

مطالعات مقطعی ( Cross-Sectional )

مطالعات مقطعی ( Cross-Sectional )

 

مطالعات مقطعي يکي از انواع متداول مطالعات علمي هستند که ممکن است بدنبال اهداف توصيفي يا تحليل باشند. در اين نوع مطالعات شاخص شيوع در جامعه نمونه مورد بررسي قرار مي گيرد. در اين آموزش شما با ويژگيهاي اين نوع از مطالعات آشنا خواهيد شد.

زمان: 18:08

 

 

مطالعات مورد - شاهد ( Case-Control)

مطالعات مورد - شاهد ( Case-Control)

مطالعات مورد-شاهد، يکي از انواع مطالعات تحليلي هستند. در مواردي که بدنبال تائيد يا رد يک ارتباط بين فاکتورهاي مواجهه و پيامد باشيم اين نوع مطالعات مي توانند بعنوان يکي از گزينه هاي انتخابي مورد استفاده قرار گيرند. اين مطالعات از انواع شايع و پرکاربرد پزشکي هستند که مزيتهايي را براي محققان اين حوزه بهمراه دارند. در اين آموزش با ابعاد مختلف اين نوع مطالعات آشنا خواهيد شد.

زمان: 17:18

مطالعات کوهورت ( Cohort )

مطالعات کوهورت ( Cohort )

مطالعات کوهورت يکي از انواع مطالعات تحليلي هستند که ارتباط مواجهه و پيامد را مورد بررسي قرار مي دهند. اين مطالعات بطور کلي محدوديت مطالعات مورد شاهد و مقطعي يعني ارتباط زماني بين مواجهه و پيامد را رفع ميکنند. در اين آموزش با ويژگيهاي اين نوع مطالعه آشنا خواهيد شد.

زمان: 17:46

 

 

راهنمای جذب پژوهشگر پسا دکترا

راهنمای جذب پژوهشگر پسا دکترا

يکي از فرصتهاي مناسب جهت ادامه فعاليتهي پژوهشي دانشگاهي، جذب در قالب پژوهشگر پسا دکتراست. در اين راهنماي آموزشي توضيحات کامل در رابطه با فرصت هاي موجود در دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، نوشتن تبليغات پسا دکترا، اطلاع رساني، ارزيابي طرح اوليه مورد نظر، مصاحبه و ... ارائه شده است

زمان: 15:19

آشنايي با مفهوم تست آماري و مقدار احتمال معني داري

آشنايي با مفهوم تست آماري و مقدار احتمال معني داري

 

مفهوم احتمال معني داري يا P-Value از شاخصهاي مهم آماري در مطالعات علمي است. در اين راهنماي آموزشي مفاهيم تست آماري ، احتمال معني داري ، گزاره، گزاره نما، آزمون فرض آماري، سطح معناداري، استنباط آماري و ... آموزش داده شده است.

زمان: 20:29

 

تعیین حجم نمونه

تعیین حجم نمونه

تعيين حجم نمونه از مباحث مهم در انجام پژوهش است. بمنظور تعيين حجم نمونه نکات مهم قابل توجهي وجود دارد که بي توجهي به آنها مي تواند منجر به اتلاف منابع، عدم تعميم نتايج، ايجاد تورش و عدم تشخيص اعتبار معني دار خواهد شد. در اين آموزش، نکات پراهميت در تعيين حجم نمونه توضيح داده شده است

 

زمان: 17:18

 

آشنایی با انواع متغیرها

آشنایی با انواع متغیرها

در فرایند پژوهش، بعد از مشخص شدن اهداف و موضوع پژوهش، با اندازه گیری برخی ویژگی ها به اهداف مورد نظر خودمان دست پیدا می کنیم. متغیر یا Variable به صفت یا ویژگیهایی گفته می شود که در رابطه با افراد، اشیاء و اماکن مختلف حالات یا مقادیر متفاوتی را به خود اختصاص می‌دهند. معمولاً مقدار یا حالت متغیر در جامعه مورد بررسی بین افراد متفاوت است. متغیرها به صورت کلی به دو گروه کمی و کیفی تقسیم می شوند. همچنین از لحاظ نقش، در مطالعات توصیفی متغیرهای اصلی و زمینه ای و در مطالعات تحلیلی متغیرهای مستقل، وابسته، مخدوشگر و زمینه ای قابل ذکر هستند. در این راهنمای آموزشی با تعریف و ویژگی های انواع متغیرها آشنا خواهید شد

زمان: 21:25

آشنایی با اهداف و فرضیات پژوهش

آشنایی با اهداف و فرضیات پژوهش

 

یکی از مراحل مهم یک پروژه تحقیقاتی مشخص کردن اهداف، سوالات و فرضیات تحقیق است. با مشخص کردن اهداف، محقق نشان می دهد که به دنبال یافتن چه چیزی است و دیگران را از منظور خود آگاه می‌کند. همچنین نشان می دهد که در طول مراحل تحقیق چه یافته هایی بدست خواهد آمد و چه جنبه هایی مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین اهداف نشان دهنده و مشخص کننده روش انجام مطالعه نیز می باشند. در یک پژوهش چهار نوع هدف شامل هدف کلی، هدف کاربردی، اهداف جزئی یا اختصاصی، و اهداف فرعی وجود دارند. در این راهنمای آموزشی با تعریف و ویژگی های اهداف و فرضیه ها در پژوهش آشنا خواهید شد.

 

زمان: 25:08

روشهای نمونه گیری

روشهای نمونه گیری

به فرآیند انتخاب افراد یا نمونه ها از یک گروه خاص اصطلاحاً نمونه گیری گفته می شود. در روش تحقیق منظور از نمونه گیری انتخاب تعدادی از افراد یا اشخاص از بین یک جمعیت است بنحوی که ویژگیهای جمعیت اصلی را در خود داشته باشند تا بتوان نتایج به دست آمده از این پژوهش را به همان جمعیتی که نمونه از آنجا انتخاب شده است تعمیم داد. اصطلاحاتی مانند جمعیت، سرشماری، احتمال خطا، توان مطالعه، ضریب اطمینان، اندازه تاثیر، روایی و پایایی از مفاهیم مرتبط با نمونه گیری هستند که در این راهنما به آنها اشاره شده است. همچنین در این راهنمای آموزشی با مفاهیمی همچون نمونه برداری احتمالی و غیر احتمالی، نمونه برداری سهمیه ای، قضاوتی، داوطلبی، گلوله برفی و سایر انواع نمونه برداری هدفدار آشنا خواهید شد.

زمان: 25:33

آشنایی با کارآزمایی های بالینی

آشنایی با کارآزمایی های بالینی

در بین مطالعات مطرح در علوم پزشکی که برای رسیدن به اهداف پژوهشی و آزمودن فرضیه ها مورد استفاده قرار می گیرند، کارآزمایی های بالینی یا Randomized Control Trials ( RCT ) از معتبرترین انواع مطالعات محسوب می شوند. کارآزمایی‌های بالینی مطالعاتی هستند که به صورت آینده نگر مداخله مرتبط با سلامت انسان را بر روی دو یا چند گروه مورد مقایسه اعمال کرده و تاثیر آن را بر روی یک پیامد مرتبط با سلامت در آزمودنی های مورد مطالعه بررسی می کنند. کارآزمایی بالینی، کارآزمایی میدانی و کارآزمایی اجتماعی از انواع مختلف RCT ها محسوب می شوند. همچنین کارآزمایی‌های بالینی ( RCT ) بر اساس فاز بندی نیز قابل تقسیم به فاز حیوانی و فازهای ۱ تا ۴ انسانی هستند. علاوه بر این، کارآزمایی‌های بالینی بر اساس نوع مواجهه، بر اساس تعداد افراد تحت مطالعه، بر اساس نحوه کورسازی مداخله، بر اساس ورود افراد به مطالعه و ... تقسیم بندی می شوند. در این راهنمای آموزشی با توضیح و معرفی مطالعات کارآزمایی های بالینی و تقسیم بندی های مرسوم آنها آشنا خواهید شد.

زمان: 26:13

انواع خطا، سوگیری

انواع خطا، سوگیری

یکی از نکاتی که در مورد هر پژوهش باید در نظر گرفته شود خطا های احتمالی است که ممکن است اتفاق بیفتد. این خطا ممکن است از مراحل آغازین تحقیق و یا حتی در زمان انتشار نتایج اتفاق بیفتد. خطای پژوهشی یک نتیجه کاذب یا اشتباه است که از یک مطالعه و تجربه به دست می آید و در مطالعات این خطاها به دو گروه عمده تقسیم می شوند. یکی خطاهای تصادفی یا random error و دیگری خطاهای منظم که با آنها تورش یا bias گفته می شود. خطاهای تصادفی قسمتی از نوسان ها در اندازه گیری هستند که هیچ رابطه مشخصی با متغیر ها و اندازه‌گیری های آنها ندارند و کاملاً به طور شانسی اتفاق می افتند. خطاهای منظم یا سوگیری مربوط به انحراف یافته ها یا استنتاج ها از حقیقت یا فرآیندهایی است که باعث چنین انحرافی می شوند. در این راهنمای آموزشی شما با انواع خطا و سوگیری در پژوهش آشنا خواهید شد.

زمان: 19:55

 

زمان: 26:13

راهنمای تکمیل فرم ترجمان دانش درعلوم پزشکی اصفهان

راهنمای تکمیل فرم ترجمان دانش درعلوم پزشکی اصفهان

ترجمان دانش (KTE) فرآیندی است که به تولید، تبادل و به کارگیری صحیح دانش می پردازد. در واقع ترجمان دانش نتایج حاصل از پژوهش ها را با زبانی ساده در قالب پیام و خبر پژوهشی در اختیار مخاطبین و ذی نفعان قرار می دهد. لذا جهت انجام این فرآیند محققان بایستی فرم مربوط به ترجمان دانش را تکمیل و برای کارشناسان ترجمان دانش ارسال نمایند. در این راهنما با نحوه تکمیل فرم ترجمان دانش در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان آشنا خواهید شد.

زمان: 4:38

آشنایی با تکنیک های جستجو

آشنایی با تکنیک های جستجو

جستجو و یافتن منابع علمی مرتبط با موضوع یکی از حساسترین و وقت گیرترین مراحل در فرآِند یک پژوهش می باشد. تکنیک های جستجو به محقق کمک می کند تا با ترکیب کلید واژه ها و عبارت های مورد نظر در کمترین زمان ممکن آنچه دقیقا به دنبالش هست را بیابد. آشنایی با این تکنیک ها مانع بازیابی حجم عظیمی از منابع نامرتبط می شود. در این فیلم آموزشی شما با انواع عملگرهای جستجو و شیوه های محدود کردن نتایج بازیابی شده آشنا خواهید شد.